z14944243Q,Zupa-mleczna---drobny-makaron-razowy-z-cieplym-mle

Projekt_1

Moduł kulinarny

Praca indywidualna

Kryteria oceny potrawy:

  • Przygotowanie stanowiska pracy.
  • Przygotowanie materiałów potrzebnych do wykonania pracy (nie pożyczamy desek do krojenia, talerzy, salaterek itp.).
  • Sposób wykonania potrawy.
  • Wygląd potrawy.

 

Surówka z owoców mieszanych
(praca na lekcji)

Składniki:

  • 200 g jabłek
  • 200 g gruszek
  • 150 g pomarańczy
  • 200 g śliwek
  • Cukier puder i sok z cytryny do smaku.
  • Jeden składnik można zamienić!
  • ciekawym pomysłem byłoby dodanie granatu

 

Potrzebne będą również:

Deska do krojenia, salaterki na surówkę, ręczniki papierowe /jedna rolka na osobę/.

 

Sposób wykonania:

  1. Usuń skórki i gniazda owocowo – nasienne z jabłka i gruszki.
  2. Z pomarańczy usuń skórkę, a owoc podziel na cząstki.
  3. Śliwki pokrój na pół i usuń pestkę.
  4. Wszystkie owoce pokrój w zapałkę.

 

Pamiętaj, że na jabłkach i gruszkach zachodzi zjawisko ciemnienia; by temu zapobiec, skrop owoce sokiem z cytryny.

  1. Wymieszaj wszystkie składniki, podziel na porcje i posyp cukrem pudrem (na samym końcu).

 

  • Brak fartuszka oznacza, iż uczeń otrzymuje ocenę mniej!

 

Zadanie domowe /wykonujemy w zeszycie/:

Zaproponuj własny przepis na surówkę z dowolnych owoców. Podaj potrzebne składniki. Opisz sposób wykonania.

 

Składniki:

  • ____________________ (ilość)
  • ____________________(ilość)
  • ____________________(ilość)
  • ____________________(ilość)
  • ____________________(ilość)
  • ____________________(ilość)
  • ____________________(ilość)

Potrzebne będę również:

 

 

 

 

Sposób wykonania:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciekawostka:

Od dzieciństwa mówiono nam, że jedzenie owoców i warzyw ma same pozytywne skutki dla naszego zdrowia. Jest to niewątpliwie prawdą, którą odkrywamy zazwyczaj dopiero w życiu dorosłym wcześniej stroniąc od wszelkich warzyw „wtykanych” nam przez mamy czy babcie. Jedzenie warzyw i owoców może mieć pozytywne skutki nie tylko zdrowotne, ale także materialne – słodkie jabłuszko mniej kosztuje niż batonik z karmelem.

Często w naszej diecie brakuje podstawowych mikro i makroelementów oraz witamin, które z łatwością odnaleźć możemy w tych najbardziej popularnych produktach dostępnych w Polsce.

 

Jaki więc dobroczynny wpływ mają na nas owoce i warzywa?

  1. Zapobiegają powstawaniu anemii
  2. Są to naturalne leki przeciwwirusowe i antybiotyki
  3. Obniżają poziom „złego” cholesterolu, a więc działają dobroczynnie na funkcjonowanie serca
  4. Poprawiają odporność organizmu
  5. Zapobiegają uczuciu zmęczenia i dobrze wpływają na pracę całego organizmu
  6. Zapewniają prawidłowy wzrost i rozwój (szczególnie dzieci)
  7. Regulują pracę mózgu
  8. Działają dobroczynnie na zmysł wzroku
  9. Poprawiają pamięć, koncentrację, zapobiegają depresji
  10. Działają przeciwalergicznie

 

Źródło: http://zaradnakobieta.pl/10-zalet-jedzenia-owocow-warzyw/