Moduł kulinarny
Praca indywidualna
Kryteria oceny potrawy:
- Przygotowanie stanowiska pracy.
- Przygotowanie materiałów potrzebnych do wykonania pracy (nie pożyczamy desek do krojenia, talerzy, salaterek itp.).
- Sposób wykonania potrawy.
- Wygląd potrawy.
Surówka z owoców mieszanych
(praca na lekcji)
Składniki:
- 200 g jabłek
- 200 g gruszek
- 150 g pomarańczy
- 200 g śliwek
- Cukier puder i sok z cytryny do smaku.
- Jeden składnik można zamienić!
- ciekawym pomysłem byłoby dodanie granatu
Potrzebne będą również:
Deska do krojenia, salaterki na surówkę, ręczniki papierowe /jedna rolka na osobę/.
Sposób wykonania:
- Usuń skórki i gniazda owocowo – nasienne z jabłka i gruszki.
- Z pomarańczy usuń skórkę, a owoc podziel na cząstki.
- Śliwki pokrój na pół i usuń pestkę.
- Wszystkie owoce pokrój w zapałkę.
Pamiętaj, że na jabłkach i gruszkach zachodzi zjawisko ciemnienia; by temu zapobiec, skrop owoce sokiem z cytryny.
- Wymieszaj wszystkie składniki, podziel na porcje i posyp cukrem pudrem (na samym końcu).
- Brak fartuszka oznacza, iż uczeń otrzymuje ocenę mniej!
Zadanie domowe /wykonujemy w zeszycie/:
Zaproponuj własny przepis na surówkę z dowolnych owoców. Podaj potrzebne składniki. Opisz sposób wykonania.
Składniki:
- ____________________ (ilość)
- ____________________(ilość)
- ____________________(ilość)
- ____________________(ilość)
- ____________________(ilość)
- ____________________(ilość)
- ____________________(ilość)
Potrzebne będę również:
|
Sposób wykonania:
|
Ciekawostka:
Od dzieciństwa mówiono nam, że jedzenie owoców i warzyw ma same pozytywne skutki dla naszego zdrowia. Jest to niewątpliwie prawdą, którą odkrywamy zazwyczaj dopiero w życiu dorosłym wcześniej stroniąc od wszelkich warzyw „wtykanych” nam przez mamy czy babcie. Jedzenie warzyw i owoców może mieć pozytywne skutki nie tylko zdrowotne, ale także materialne – słodkie jabłuszko mniej kosztuje niż batonik z karmelem.
Często w naszej diecie brakuje podstawowych mikro i makroelementów oraz witamin, które z łatwością odnaleźć możemy w tych najbardziej popularnych produktach dostępnych w Polsce.
Jaki więc dobroczynny wpływ mają na nas owoce i warzywa?
- Zapobiegają powstawaniu anemii
- Są to naturalne leki przeciwwirusowe i antybiotyki
- Obniżają poziom „złego” cholesterolu, a więc działają dobroczynnie na funkcjonowanie serca
- Poprawiają odporność organizmu
- Zapobiegają uczuciu zmęczenia i dobrze wpływają na pracę całego organizmu
- Zapewniają prawidłowy wzrost i rozwój (szczególnie dzieci)
- Regulują pracę mózgu
- Działają dobroczynnie na zmysł wzroku
- Poprawiają pamięć, koncentrację, zapobiegają depresji
- Działają przeciwalergicznie
Źródło: http://zaradnakobieta.pl/10-zalet-jedzenia-owocow-warzyw/