koktajl123_650

Projekt_2

Moduł kulinarny

Praca indywidualna

Kryteria oceny potrawy:

  • Przygotowanie stanowiska pracy.
  • Przygotowanie materiałów potrzebnych do wykonania pracy (nie pożyczamy desek do krojenia, talerzy, salaterek itp.).
  • Sposób wykonania potrawy.
  • Wygląd potrawy.
  • Pracę pisemną (domową zapisaną w zeszycie przedmiotowym).

 Wybieramy jeden koktajl /do wyboru są dwa/

Koktajl mleczny bananowy
(praca na lekcji)

Składniki:

  • 4 banany
  • 0,5 l mleka
  • cytryna
  • cukier

 

Potrzebne będą również:

tarka o drobnych oczkach, deska do krojenia, nóż jarzyniak, mikser lub blender (mogą być dwa na klasę), ręczniki papierowe /jedna rolka na osobę/.

 

Sposób wykonania:

  1. Cytrynę oblej wrzącą wodą (w domu), odrobinę skórki cytrynowej zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Banany obierz ze skóry i pokrój na duże kawałki.
  3. Do wysokiego naczynia wlej mleko, dodaj skórkę cytryny oraz banany i całość zmiksuj.
  4. Przez nalaniem koktajlu do szklanek włóż do nich kotki lodu /zabezpieczy nauczyciel/.

Koktajl truskawkowy
(praca na lekcji)

Składniki:

  • 1l kefiru
  • 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • cukier

Potrzebne będą również:

sitko, mikser bądź blender, wysokie naczynie do miksowania, ręczniki papierowe /jedna rolka na osobę/.

Sposób wykonania:

  1. Owoce umyj i odsącz na sitku (owoce zamrożone należy rozmrozić).
  2. Kefir wklej do wysokiego naczynia, dodaj owoce i zmiksuj.
  3. Do owoców zmiksowanych z kefirem dodaj cukier do smaku, całość ponownie zmiksuj.
  4. Wstaw naczynie z koktajlem do lodówki do schłodzenia /w szkole się niestety nie da…/

 

 

  • Brak fartuszka oznacza, iż uczeń otrzymuje ocenę mniej!

 

Zadanie domowe /wykonujemy w zeszycie/:

Korzystając z różnych źródeł informacji, napisz, czym różni się koktajl mleczny z owocami od koktajlu owocowego

 

 

 

 

 

 

Ciekawostka: