Moduł kulinarny
Praca indywidualna
Kryteria oceny potrawy:
- Przygotowanie stanowiska pracy.
- Przygotowanie materiałów potrzebnych do wykonania pracy (nie pożyczamy desek do krojenia, talerzy, salaterek itp.).
- Sposób wykonania potrawy.
- Wygląd potrawy.
- Pracę pisemną (domową zapisaną w zeszycie przedmiotowym).
Wybieramy jeden koktajl /do wyboru są dwa/
Koktajl mleczny bananowy
(praca na lekcji)
Składniki:
- 4 banany
- 0,5 l mleka
- cytryna
- cukier
Potrzebne będą również:
tarka o drobnych oczkach, deska do krojenia, nóż jarzyniak, mikser lub blender (mogą być dwa na klasę), ręczniki papierowe /jedna rolka na osobę/.
Sposób wykonania:
- Cytrynę oblej wrzącą wodą (w domu), odrobinę skórki cytrynowej zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Banany obierz ze skóry i pokrój na duże kawałki.
- Do wysokiego naczynia wlej mleko, dodaj skórkę cytryny oraz banany i całość zmiksuj.
- Przez nalaniem koktajlu do szklanek włóż do nich kotki lodu /zabezpieczy nauczyciel/.
Koktajl truskawkowy
(praca na lekcji)
Składniki:
- 1l kefiru
- 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
- cukier
Potrzebne będą również:
sitko, mikser bądź blender, wysokie naczynie do miksowania, ręczniki papierowe /jedna rolka na osobę/.
Sposób wykonania:
- Owoce umyj i odsącz na sitku (owoce zamrożone należy rozmrozić).
- Kefir wklej do wysokiego naczynia, dodaj owoce i zmiksuj.
- Do owoców zmiksowanych z kefirem dodaj cukier do smaku, całość ponownie zmiksuj.
- Wstaw naczynie z koktajlem do lodówki do schłodzenia /w szkole się niestety nie da…/
- Brak fartuszka oznacza, iż uczeń otrzymuje ocenę mniej!
Zadanie domowe /wykonujemy w zeszycie/:
Korzystając z różnych źródeł informacji, napisz, czym różni się koktajl mleczny z owocami od koktajlu owocowego
|
Ciekawostka: