Moduł kulinarny
Praca indywidualna
Kryteria oceny potrawy:
- Przygotowanie stanowiska pracy.
- Przygotowanie materiałów potrzebnych do wykonania pracy (nie pożyczamy desek do krojenia, talerzy, salaterek itp.).
- Sposób wykonania potrawy.
- Wygląd potrawy.
- Pracę pisemną (domową zapisaną w zeszycie przedmiotowym).
Krem sułtański
(praca na lekcji)
Składniki:
- 350 g śmietanki 30 lub 36%
- 20 g cukru pudru
- 10 g kakao
- 50 g rodzynek
- 25 g migdałów
- 10 bez
Potrzebne będą również:
sitko, miseczka do sparzenia migdałów i rodzynków, nóż, mikser, dwie salaterki, pucharki
Sposób wykonania:
- Rodzynki umyj, zalej wrzątkiem i odsącz /to robimy pod okiem nauczyciela/.
- Migdały sparz i pokrój w cienkie paski.
- Śmietankę schłodzoną do temperatury 2-4 stopni C ubij, pod koniec ubijania dodaj cukier; przerwij ubijanie, gdy mada będzie sztywna.
- Ubitą śmietankę podziel na połowę; do jednej połowy dodaj większą część rodzynków i migdałów, drugą połowę wymieszaj z kakao.
- Na dno pucharków połóż bezy, na nie nałóż śmietankę z bakaliami.
- Śmietankę z bakaliami ozdób śmietanką kakaową.
- Całość posyp pozostałymi rodzynkami i migdałami.
- Na boku pucharka połóż bezę.
Zadanie domowe /wykonujemy w zeszycie/:
Napisz, co dla ciebie oznacza higiena pracowników kuchni i jaki ona ma wpływ na przebieg produkcji potraw. W odpowiedzi uwzględnij, kiedy pracownik powinien myć ręce.