DSC06021

Projekt_3

Moduł kulinarny

Praca indywidualna

Kryteria oceny potrawy:

  • Przygotowanie stanowiska pracy.
  • Przygotowanie materiałów potrzebnych do wykonania pracy (nie pożyczamy desek do krojenia, talerzy, salaterek itp.).
  • Sposób wykonania potrawy.
  • Wygląd potrawy.
  • Pracę pisemną (domową zapisaną w zeszycie przedmiotowym).

 

Krem sułtański
(praca na lekcji)

Składniki:

  • 350 g śmietanki 30 lub 36%
  • 20 g cukru pudru
  • 10 g kakao
  • 50 g rodzynek
  • 25 g migdałów
  • 10 bez

Potrzebne będą również:

sitko, miseczka do sparzenia migdałów i rodzynków, nóż, mikser, dwie salaterki, pucharki

Sposób wykonania:

  1. Rodzynki umyj, zalej wrzątkiem i odsącz /to robimy pod okiem nauczyciela/.
  2. Migdały sparz i pokrój w cienkie paski.
  3. Śmietankę schłodzoną do temperatury 2-4 stopni C ubij, pod koniec ubijania dodaj cukier; przerwij ubijanie, gdy mada będzie sztywna.
  4. Ubitą śmietankę podziel na połowę; do jednej połowy dodaj większą część rodzynków i migdałów, drugą połowę wymieszaj z kakao.
  5. Na dno pucharków połóż bezy, na nie nałóż śmietankę z bakaliami.
  6. Śmietankę z bakaliami ozdób śmietanką kakaową.
  7. Całość posyp pozostałymi rodzynkami i migdałami.
  8. Na boku pucharka połóż bezę.

Zadanie domowe /wykonujemy w zeszycie/:

Napisz, co dla ciebie oznacza higiena pracowników kuchni i jaki ona ma wpływ na przebieg produkcji potraw. W odpowiedzi uwzględnij, kiedy pracownik powinien myć ręce.