3860-KORECZKI_przepis_Lazur

Projekt_4

Moduł kulinarny

Praca indywidualna

Kryteria oceny potrawy:

  • Przygotowanie stanowiska pracy.
  • Przygotowanie materiałów potrzebnych do wykonania pracy (nie pożyczamy desek do krojenia, talerzy, salaterek itp.).
  • Sposób wykonania potrawy.
  • Wygląd potrawy.

Koreczki – (należy przygotować co najmniej 15 koreczków)
(praca na lekcji)

Przykładowy przepis:

Składniki:

  • 200 sera grujer lub sera salami;
  • 200 g papryki marynowanej;
  • 200 g korniszonów;
  • 200 g zielonych i czarnych oliwek;

Potrzebne będą również:

deska do krojenia, wykałaczki.

Sposób wykonania:

  1. Ser pokrój w kostkę wielkości około 2 cm.
  2. Korniszony pokrój w kostkę.
  3. 3. Z marynowanej papryki wytnij małe kółka (by paprykę wyciąć ozdobnie, możesz użyć specjalnej końcówki do wycinania ciastek).
  4. Na wykałaczki nabijaj kolejno: ser, korniszona, a na samą górę marynowaną paprykę lub oliwki.

Zadanie domowe /wykonujemy w zeszycie/:

brak