Moduł kulinarny
Praca indywidualna
Kryteria oceny potrawy:
- Przygotowanie stanowiska pracy.
- Przygotowanie materiałów potrzebnych do wykonania pracy (nie pożyczamy desek do krojenia, talerzy, salaterek itp.).
- Sposób wykonania potrawy.
- Wygląd potrawy.
Koreczki – (należy przygotować co najmniej 15 koreczków)
(praca na lekcji)
Przykładowy przepis:
Składniki:
- 200 sera grujer lub sera salami;
- 200 g papryki marynowanej;
- 200 g korniszonów;
- 200 g zielonych i czarnych oliwek;
Potrzebne będą również:
deska do krojenia, wykałaczki.
Sposób wykonania:
- Ser pokrój w kostkę wielkości około 2 cm.
- Korniszony pokrój w kostkę.
- 3. Z marynowanej papryki wytnij małe kółka (by paprykę wyciąć ozdobnie, możesz użyć specjalnej końcówki do wycinania ciastek).
- Na wykałaczki nabijaj kolejno: ser, korniszona, a na samą górę marynowaną paprykę lub oliwki.
Zadanie domowe /wykonujemy w zeszycie/:
brak